Aile Hukuku

Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır. Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.

Boşanma davası, aile hukukunun en önemli sorunlarının yaşandığı, bir avukatın hukuki yardımına en çok ihtiyaç duyulan temel dava türüdür. Boşanma davası şu sebeplerle açılabilir:

  • Şiddetli geçimsizlik (evlilik birliğinin temelinden sarsılması) nedeniyle genel sebeplerle açılan boşanma davası (MK m.166),
  • Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (MK m.161),
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedenleri ile boşanma davası (MK m.162),
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme sebepleri ile boşanma davası (MK m.163)
  • Terk sebebiyle boşanma davası (MK m.164),
  • Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).

Hukuki sürecinin yanında psikolojik bir süreci de içeren boşanma davalarının en doğru şekilde yönetilmesi ve tarafların haklarının korunarak evlilik birliğinin en başarılı şekilde sonlandırılması tüm aile bireyleri için büyük öneme sahiptir. Avukat Gülümser Şimşek fakülte yıllarından bu yana katıldığı sertifika programları ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve ev içi şiddetin önlenmesi hakkında yapılan çalışmalara katılmış olup, aile hukuku alanında kendisine başvuran taraflara hukuki yardım sunmaktadır.

Whatsapp Destek